Aktuellt

DN vägrar rätta fel om apatiska barn. Wolodarski: Vore ”historieförvanskning”

DNsvarVi tänker inte rätta några fel. Det är svaret från Peter Wolodarski, DNs chefredaktör på Gellert Tamas krav på att rätta ett flertal grova sakfel i ledarskribenten Hanne Kjöllers artiklar om de apatiska barnen. Motiveringen, framfört i ett brev från tidningens advokat, är att det skulle innebära en ”historieförvanskning”. DN slår också fast att de inte tänker följa det pressetiska regelverket eftersom det inte är ”rättsligt förpliktande”.

Gellert Tamas svarar i en artikel i Aftonbladet att DNs hållning innebär ett hot mot hela det självreglerande pressetiska system som rått i Sverige sedan 1916. Ett system ”med starka företrädare för den klagande riskerar att ersättas av en modell baserat på den starkes makt”, skriver Tamas.

Tamas kommer nu, tillsammans med sin advokat Rickard Wallentin, be Pressombudsmannen att inleda en utredning mot DN för att pröva om tidningen verkligen menar att de inte tänker följa det pressetiska regelverket.

Tamas framförde sina krav i en artikel i Aftonbladet samt i brev till DNs chefredaktör Peter Wolodarski.

Även Nils Hansson, ansvarig utgivare för SVTs Uppdrag Granskning, har krävt att DN rättar det av Kjöllers sakfel som rör TV-programmet.

En sammanställning av de faktafel som Tamas och Wallentin kräver att DN rättar finns här.

Publicerad: 2014-06-26Se fler aktuella notiser ->