En annan dag

Foto: TV4

Foto: TV4

”I dokumentären har Gellert Tamas tagit steget från grävande kriminal-journalistik till att använda sig av en klassisk dokumentär metod där han låter huvudpersonerna själva föra handlingen framåt.”

Hanna Nilsson, Svenska Dagbladet

På förmiddagen annandag jul, i december 2004, sveper en enorm flodvåg in över stora delar av Sydostasien. Antalet dödsoffer räknas i 100.000 tal.
Några timmar senare vandrar Laila Menon och Tommy Jonsson bland bråten och förstörelsen i den thailändska badorten Khao Lak, i ett förtvivlat försök att hitta sin 14-åriga dotter Mio. Bara några hundra meter längre bort söker det unga, thailändska paret Soul och Judy Srisuwan efter Judys föräldrar. Det är inte bara deras närmaste som är borta, även familjens livsverk, hotellet Tropicana, är en ruinhög.

Filmen En annan dag är en nära skildring av en svensk och en thailändsk familjs sorgeresa året efter katastrofen. Gellert Tamas ställer, tillsammans med fotografen Henrik Hjort, de svåra och eviga frågorna; Hur handskas man med det faktum att en älskad dotter, syster och förälder är borta, hur går livet vidare när allt tycks vara borta…

”Jag ser filmen i förväg på biografen Zita i Stockholm, och framför mig sitter familjen. Att förhärda sig går inte. I skydd av mörkret smyger jag upp handen och torkar kinderna.”

Lars Linder, Expressen

”Är jag orättvis nu? Som inte är helt nöjd med Gellert Tamas dokumentärfilm ”En annandag”. I så fall skyller jag på Tamas själv. Med sin bok ”Lasermannen” utförde Tamas en av vår tids stora journalistiska prestationer. Han förvandlade också sig själv till
 en omöjlig konkurrent.”

Andreas Nordström, Expressen