Översättningar

images-8

2012 – L’uomo laser: c’era una volta la Svezia.
Översättning till italienska Renato Zatti, Milano: Iperborea.

”Ett sådant här verk för tankarna till Med kallt blod av Truman Capote, förlagan till New Journalism. Men Tamas utmärkta bok påminner framför allt om ett annat mästerverk i genren, Bödelns sång av Norman Mailer.”

Antonio D’Orrico, Corriere della sera

Boken Lasermannen är, med mer än 200.000 sålda exemplar, inte bara en av de mest köpta dokumentära romanerna i Sverige någonsin, den har även översatts till ett dussintal språk. Och recensionerna har genomgående varit mycket positiva. Trots att historien på många sätt är knuten till Sverige, har många recensenter lyft fram dess allmängiltighet. Rasismens och främlingsfientlighetens anatomi är likartad, från land till land. Så här skrev exempelvis de italienska tidningarna:

”Få italienska verk är jämförbara…en stor undersökande roman som många borde läsa: en bok som är vacker, nödvändig, varnande.”

Goffredo Fofi, Messagero

”Bokens första upplaga kom för tio år sedan, 2002, och den har inte förlorat sin laddning av stark aktualitet som den har än idag, inte bara i en svensk kontext, men i den bild som kommer från den europeiska humanismen som har visat allvaret i sitt misslyckande.”

Fulvio Panzeri , Avenire

”Allt detta låter i dag tragisk bekant – det som hände i Norge, där Anders Breivik utplånade 77 personer…Boken är, även om den utspelar sig i Sverige, som en profetia. En profetia om fasan som föds ur en förmodad social hämnd och blir till ett drama. Termen ”monster” räcker in till för att förstå vad som hänt och förklara högerextremismen och fanatismen. Denna bok vägleder oss i avgrunden.”

Giancarlo de Cataldo La Republica

”En extraordinär reportagebok”.

Luca Crovi, Il Giornale

2013 - Mężczyzna z laserem: historia szwedzkiej nienawiści. Översättning till polska av Elizabeth Frątczak-Nowotny, Warszawa: Czarne

2013 – Mężczyzna z laserem: historia szwedzkiej nienawiści.
Översättning till polska Elizabeth Frątczak-Nowotny, Warszawa: Czarne

2010 - L'assassí del làser: una história real. Översättning till katalanska av Meritxell Salvany, Barcelona: La Campana.

2010 – L’assassí del làser: una história real.
Översättning till katalanska Meritxell Salvany, Barcelona: La Campana.

2010 - O assassino do Laser: uma história da Suécia. Översättning till portugisiska Jaime Bernardes, Alfragide : Caderno.

2010 – O assassino do Laser: uma história da Suécia. Översättning till portugisiska Jaime Bernardes, Alfragide : Caderno.

2010 - El asesino del láser: la historia del mayor asesino en serie de Suecia Översättning till spanska av Justina Sánchez Prieto, Barcelona: Debate.

2010 – El asesino del láser: la historia del mayor asesino en serie de Suecia
Översättning till spanska av Justina Sánchez Prieto, Barcelona: Debate.

2010 - Laserman Μια ιστορία από τη Σουηδία Översättning till grekiska av Simela Athanasiadou, Aten, K. Adam.

2010 – Laserman Μια ιστορία από τη Σουηδία
Översättning till grekiska av Simela Athanasiadou, Aten, K. Adam.

2008 - A lézeres gyilkos: egy merényletsorozat anatómiája Översättning till ungerska av Péter Papolczy, Budapest: Corvina.

2008 – A lézeres gyilkos: egy merényletsorozat anatómiája
Översättning till ungerska av Péter Papolczy, Budapest: Corvina.

2007 - Der Lasermann: vom Eliteschüler zum Serientäter; ein Buch über Schweden.  Översättning till tyska av Erik Glossmann, Leipzig: Militzke.

2007 – Der Lasermann: vom Eliteschüler zum Serientäter; ein Buch über Schweden.
Översättning till tyska av Erik Glossmann, Leipzig: Militzke.

2007 - De laserman: een verhaal över Zweden Översättning till holländska av Ron Bezemer & Renée Lelieveld, Haarlem: de Rode Kamer.

2007 – De laserman: een verhaal över Zweden
Översättning till holländska av Ron Bezemer & Renée Lelieveld, Haarlem: de Rode Kamer.

2007 - Lasermanden: en racist ser rødt. Översättning till danska av Christian Skovbjerg Jensen, Köpenhamn: People's Press

2007 – Lasermanden: en racist ser rødt.
Översättning till danska av Christian Skovbjerg Jensen, Köpenhamn: People’s Press

2003 - Lasermannen Översättning till norska av Kari och Kjell Risvik, Oslo: Kagge.

2003 – Lasermannen
Översättning till norska av Kari och Kjell Risvik, Oslo: Kagge.