Lasermannen – TV-serien

Laserfilm
”Hantverket är ypperligt och det har fått kosta. Här har inte sparats på något. Minsta roll tolkas av fullfjädrade skådespelare, något som betalar sig. Har du inte läst boken se serien. Och har du läst boken se serien ändå.”

Katarina Sahlin, Göteborgsposten

Mikael Marcimains tredelade dramaserie ”Lasermannen”, baserad på Gellert Tamas bok, är en av de mest hyllade svenska tv-serierna någonsin. Kritikerna tog framför allt fasta på Marcimains miljö- och personskildringar, David Denciks lika obehagliga som porträttlika tolkning av Ausonius och Hoyte van Hoytemans suggestiva foto.

Lasermannen belönades med Kristallen för årets bästa TV-serie 2005. Bland skådespelarna återfinns bland annat Ralph Carlsson, Sten Ljunggren, och Amanda Ooms. Manus skrevs av Ulf Ryberg.

”Det finns ingenting som känns stulet, plankat eller kopierat, bara förädlat och utvecklat. Det är mer en återfödelse än en återanvändning, det är det finaste jag sett på teve i genren på flera decennier.”

Johan Croneman, Dagens Nyheter

 

”Det finns dock ögonblick när man lägger sig ner på knä framför tv:n och tackar allt och alla för att vi har SVT och public service. Hur skulle annars ett suveränt tidsdokument som Lasermannen blivit till? Med stor sannolikhet det bästa som har visats i SVT det här århundradet. De tre avsnitten om Sveriges mesta seriemördare är fantastisk tv.”

Viggo Cavling, Resumé

”Tidsfärgen, framför allt från trenddecenniet 70-talet, är påtaglig, inte bara när det gäller färger, kläder och inredning utan också i den ödslighet som tycks härska runt alla. Ausonius isolering ligger helt enkelt längst ut på en skala som alla kan mätas efter.”

Claes Wahlin, Aftonbladet

”Av det första avsnittet kan jag konstatera att Lasermannen är välspelad, och därtill med flera befriande okända och duktiga skådespelare. David Dencik som Ausonius är kusligt autentisk. Därtill är den välregisserad och har ett mycket bra manus (efter Gellert Tamas bok). Ett tätt manus där det snackas mindre och händer mer. Jag tänker absolut inte missa de kommande delarna.”

Annina Rabe, Svenska Dagbladet