Sverige, Sverige fosterland

sverige_fosterland
”En ovanligt intelligent bok. Författaren Gellert Tamas är engagerad. Robert Blombäck är en briljant reportage-fotograf av ett slag som det numera är väldigt ont om i Sverige.”

Jan Gradvall, Nöjesguiden.

Sverige tidigt 1990-tal. Landet upplever sin värsta ekonomiska kris sedan 1930-talet. Det främlingsfientliga, högerpopulistiska Ny demokrati väljs in i riksdagen. Organisationen VAM, Vitt Ariskt Motstånd, förklarar krig mot ”rasblandar-samhället”, flyktingförläggningar attackeras, kors bränns och Lasermannen begår attentat på attentat. Och medan Sveriges justitieminister uppmanar oroliga Rinkebybor att sjunga ”We shall Overcome” marscherar Sverigedemokrater på Stockholms gator vrålande slagord som ”Lasermannen skjut för att döda”.

Det är fonden till Gellert Tamas och Robert Blombäcks klassiska reportagebok ”Sverige, Sverige fosterland”. Under fyra års tid följde de unga svenskar i ett land i förändring. I ett antal täta, närgångna reportage möter vi förortsgänget från Husby, skinnhuvudet som förnekar förintelsen, medlemmarna i Black Army och unga, svenska muslimer. Och många, många fler.

”Det är lite West Side Story, lite Clockwork Orange, lite Röda och vita Rosen – men också ganska mycket rätt obehaglig svensk samtida verklighet.”

Per Svensson, Expressen

”Ett antal lysande reportage…ett oerhört viktigt tidsdokument, skrivet nära skeendena och nära det nya språk som talas i ghetton och tunnelbanor, med kongeniala fotografier.”

Magnus Roselius, Amnesty Press

”Den är skriven på ett sätt som gör den tillgänglig för såväl unga som gamla, för såväl infödda svenskar som invandrare…När jag tog med den till jobbet höll jag knappt på att få med den hem igen.”

Jonas Agdur, Arbetaren

”Avsaknaden av mästrande eller inställsam förståelse är bokens främsta kvalité. Rakt enkelt och osentimentalt får vi här träffa siffer- och tabelluppställningarnas verkliga och väsentliga innehåll – människan.”

Thabo Motsieloa, tidningen Oberoende

”Värsta boken!”

Dogge Doggelito, Tidningen Södermalm

”Den borde åtminstone alla beslutsfattare läsa.”

Jesper Strömbäck, Sundsvalls Tidning