Lasermannen

Foto: Privat

Foto: Gellert Tamas

”Det som lyfte ”Lasermannen – dokumentären” var de privata filmerna, 
bland annat av en ung man, ännu inte omdöpt till Ausonius, som reste 
runt i Europa med två grabbpolare.”

Markus Wilhelmsson, Expressen

Den 12 juni 1992, efter den största polisjakten i Sveriges historia sedan mordet på Olof Palme, greps John Ausonius mitt under ett pågående bankrån i centrala Stockholm. Därmed var också jakten på den mystiske Lasermannen, som försökt mörda 11 svenskar, alla med utländsk bakgrund, slut.

I dokumentärfilmen Lasermannen tecknar Gellert Tamas och Malcolm Dixelius ett psykologiskt porträtt av den rasistiske seriemördare som senare hyllats av såväl seriemördaren i Malmö, Peter Mangs, som den norske massmördaren Anders Behring Breivik.

Via unikt material, bland annat super8-filmer och intervjuer med barndomsvänner, får vi följa Ausonius från uppväxten som mobbad ”svarting” i Stockholmsförorten Vällingby till framgångsrik yuppie i slutet av 1980-talet. På liknande sätt som i Tamas bästsäljande dokumentärroman sätts personen Ausonius, och hans dåd, in i ett större samhälleligt perspektiv.

”Till det mest intressanta i denna dokumentär hörde annars intervjuerna med Ausonius själv. Inte gav de några förklaringar till hans handlande. Inte erbjöd de heller någon större möjlighet till förståelse för hans egen syn på saken, därtill förblev han alltför kyligt iakttagande. Men just däri låg också ett slags insikt; här finns ingen förklaring eller möjlig förståelse.”

Astrid Söderbergh Widding, Svenska Dagbladet

”Ett välgjort och starkt program som på ett visuellt sätt porträtterar personen bakom ”monstret”. Genom att problematisera istället för att förenkla ger upphovsmännen en komplex bild av hur en kränkt liten pojke kom att skaka nationen Sverige under en politiskt mörk tid i vår nutidshistoria. Dokumentären påminner om att värden som demokrati och tolerans kan vara mycket sårbara.”

Kristallen 2005, årets bästa dokumentär