Lasermannen

Lasermannen-original
”Kanske är Tamas omfångsrika bok Lasermannen rentav den stora roman om nationens förvandlingar från rekordåren till systemskiftet som så många har efterlyst i så många år.”

Björn Gunnarsson, Göteborgsposten

Under några månader kring årsskiftet 1991-1992 var Stockholm en stad i skräck. En okänd gärningsman, beväpnad med ett lasergevär, sköt sammanlagt 11 personer vid 10 olika attentat. En dog, flera fick men för livet. Det enda offren hade gemensamt var sin mörka hudfärg.

Tio år efter attentaten bestämde sig John Ausonius för att erkänna attentaten och 20 bankrån. Förutom polisen pratade Ausonius bara med en person – journalisten och författaren Gellert Tamas.

Den flerfaldigt prisbelönta dokumentärromanen Lasermannen har kallats en modern klassiker. Den skildrar inte bara gärningsmannen, utan också det samhälle, den debatt och det politiska klimat, som han påverkades av – och själv påverkade. Med mer än 200.000 sålda exemplar är Lasermannen en av de mest lästa reportageböckerna i Sveriges historia. Boken har översatts till ett dussintal språk, filmatiserats och satts upp som teater.

”Gellert Tamas bok är en utomordentligt spännande och vederhäftigt journalistisk prestation: i fjol utkom 52 svenska kriminalromaner varav många behandlar ämnen som detta, men de flesta når inte upp till fotknölarna av Lasermannen.”

Per Olov Enquist, Expressen

”Lasermannen är mästerligt komponerad. Den består huvudsakligen av två berättelser; en om attentaten och den supersvenskt sävliga polisjakten, och en om John Ausonius uppväxt. Sen klipper Gellert Tamas med thrilleraktigt handlag mellan de två.”

Bengt Ohlsson, Sydsvenskan

”Det här är ju ärekränkande…det är ju bara bullshit…det är ju sanslöst…Ny demokrati hade ingenting med rasism att göra.”

Bert Karlsson, skivbolagsdirektör, P1 Morgon

”Bokreportaget om Lasermannen av Gellert Tamas är så bra att jag, när det gäller väsentligheter, inte kan komma på något annat fel än att det inte var jag själv som genomförde den självklara idéen.”

Jan Guillou, Journalisten

”Gellert Tamas har på ett extraordinärt sätt lyckats skriva en enormt spännande verklighetsthriller som bygger på ett stort källmaterial och research… Lasermannen är förmodligen den mest intressanta bok som getts ut på mycket länge.”

Sara Lundvall, Örnsköldsvik Allehanda

”På många sätt är detta en oerhört viktig bok. Samtidigt är den en fantastiskt spännande historia och det går inte att lägga ifrån sig boken förrän sista sidan är läst. Trots att man hela tiden vet hur det ska sluta.”

Karin Jansson, Resumé

”Gellert Tamas bok, är som sagt, en prestation.”

Håkan Bergström, Hallands Nyheter

”Det är en jävla historia och den berättas av Gellert Tamas i en mästerlig reportagebok som på samma gång är en andlös pageturner…”

Jesper Högström, Svenska Dagbladet

”Ett tidsdokument som varje samhällsengagerad medborgare måste ha i sin bokhylla. Den bästa bok som jag läst på länge.”

Magnus Utvik, Sveriges Television Morgon

”Gellert Tamas bjuder helt enkelt strålande läsning om en av vår tids mest märkliga våldsmän och det Sverige han agerade i. Ställ in siktet på Lasermannen – en berättelse om Sverige. Den pockar på uppmärksamhet.”

Ola Wihlke, Dala-demokraten

”Sällan har jag läst en så tragisk skildring av ensamhet och utanförskap – och vad den i värsta fall kan leda till.”

Roland Pettersson, Länstidningen Södertälje

”Lasermannen är helt enkelt en fruktansvärd bra bok, omöjlig att lägga ifrån sig.”

Cecilia Ingemansson, Kristdemokraten