En hel sekund i livet

en_hel_sekund2
”Dagarna på Tahrirtorget var som en utopi, säger en ung kvinna till reportern, och kanske kan man säga något liknande om Tamas reportage: att vad som gör dem så starka är att ett slags utopi, en vardaglig sådan som förtjänar namnet humanism, finns nedlagd i deras mänskliga möten.”

Johan Wilhelmsson, Norrköpings Tidningar

Som ung journalist rapporterade Tamas om järnridåns fall. Han var på plats bland demonstrerande studenter i Prag och i våldets Rumänien. Två decennier senare åkte han till Egypten efter att Mubaraks regim hade störtats.

Boken En hel sekund i livet presenterar ett urval av Tamas mest kända och viktigaste reportage. Vi får möta unga revolutionärer från Prag till Kairo, men också maktens män som Göran Persson, Horace Engdahl och Svennis. Vi får följa med en förintelseförnekare till Auschwitz, möta Indiens nya medelklass, läsa om gränslös kärlek i Sydafrika, delta i jakten på krigsförbrytaren Karadzic, hänga med Black Army och ett ungdomsgäng i Husby.

Tamas har ibland jämförts med Stig Dagerman, inte minst för sin förmåga att ta med läsaren till tidens avgörande platser, händelser och skeenden. Och bokens titel är hämtad från just en av Dagermans mest kända dagsedlar, ”Liten måndagströst”

”Verkligheten får, som klyschan säger, tala för sig själv. Och som den talar. Tamas texter bekräftar den ungerske marxisten Georg Lukács tes: Skildrar man samhället ärligt och troget så framträder där, oavsett intentionerna, dess centrala konflikter och underströmmar. Även de som ännu bara är knappt märkbara. Tamas lyckas gång på gång loda de ideologiska djup och grund som kommer att prägla debatten tio, tjugo år senare. Han har dessutom en spöklik förmåga att befinna sig på rätt plats vid rätt tidpunkt.”

Tim Andersson, Uppsala Nya Tidning

”Tamas är så väldigt bra på att etablera en rak närvaro i relation till dem han träffar, och sen plocka fram de fakta som behövs i rätt ögonblick. Allt sker i realtid, liksom live. Därför kommer man att gå till den här boken många gånger, för att kolla upp hurdana historiska personer, hurdana de var, och historiska skeenden, vad det var som verkligen hände. Eller åtminstone få ett tungt perspektiv bland många möjliga.”

John Swedenmark, LO-tidningen

”Gellert Tamas ämnen har stor bredd och författaren tycks ha en outsinlig förmåga att hela tiden gräva lite djupare och få reda på lite mer. Nyskrivna kommentarer gör det ännu mer läsvärt och min beundran för Gellert Tamas är minst lika stor som tidigare.”

Roger Bengtsson, Dagen

”Tamas texter ger intryck av att vara lojala mot människorna han möter, utan att urskulda dem. Han låter dem framträda som de är, på gott och på ont, komplexa, motsägelsefulla, nyanserade. Det är storartat och mycket effektivt.”

Ann Heberlein, Sydsvenskan

”Det som gör Tamas reportage så unika är det engagemang som hela tiden syns, känns, ja nästan doftar. Att döpa en reportagesamling efter ett verk av en av Sveriges främsta reportrar ger författaren förpliktelser. Gellert Tamas kan vara lugn, han är en av få svenska journalister som med engagemang kan sätta ord på samtiden, precis som Stig Dagerman kunde.

John Antonsson, Tidningen Frihet

”Att reportagen ännu känns aktuella visar på Gellert Tamas förmåga att välja rätt personer att möta – nämligen sådana som fortfarande engagerar. Dessutom visar det på hans förmåga att skildra människor som just människor och inte typer. Han respekterar sina intervjuobjekt, det märks, även om han inte håller med om vad de säger.”

Jimmy Vulovic, Kristianstadsbladet

”Det är lättläst, initierat berättat och … ja, helt enkelt så bra det kan bli när det är som bäst. Det är en bok som ger kunskap och passar utmärkt för den nyfikne och samhällsintresserade.”

Ingegerd Backlund, VLT Värmlands Läns Tidning

”Tamas, känd som stridbar journalist för bland annat ”Uppdrag granskning” och Dagens Nyheter och författare till ”Lasermannen” och ”De apatiska”, är utan tvekan en briljant stilist, men vad som utmärker reportagen i denna bok är kanske mer än stilistiken respektfullheten de genomsyras av, den empatiska blicken.”

Anna Ringberg, Helsingborgs Dagblad

”Det är rika texter där Tamas ofta ger läsaren två saker samtidigt – dels en story med nerv och närvaro, dels en väl researchad bakgrund.”

Lars Linder, Dagens Nyheter

”Gellert Tamas reportagebok ”Lasermannen” har sålt i 200 000 exemplar. En kolossal siffra som inte bör underskattas när Tamas samlar och ger ut sina bästa reportage under två decennier i bokform. Texterna är effektiva, lättlästa och föredömligt korta; hantverksmässigt framstår frilansaren Tamas som en tidningsredaktörernas svärmorsdröm.”

Magnus Ödmark, Hallandsposten