Biografi
”Segern byggdes genom ett massivt spelövertag på mittfältet där trion Tamas, Ekelund och Kindvall med tyngd och skicklig bollbehandling malde ned det efterhand allt mer uppgivna danska motståndet.”
Sydsvenskan, 8 juni 2007, efter Författarlandslagets seger mot Danmark med 8-1
- Avslöjar att Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller blandat ihop en norsk rättspsykiatriker, en musiker samt en travhäst – med Stockholmsförorten Husby. DN vägrar införa rättelse. Tidningen rättar inte heller Kjöllers övriga fel som Tamas påpekar, bl a Kjöllers förfalskade citat om boken De apatiska.
Skriver för BBC om ”århundradets match”, när Ungern som första land slog England på deras hemmaplan Wembley 1953, en fotbollsmatch som förändrade världen.
Publicerar en uppmärksammad artikelserie om Ungern i Aftonbladet, som även publiceras av danska Information, norska Klassekampen och Finlandssvenska Hufvudstadsbladet.
Filmen ”Fången – Dawit Isaak och tystnaden” ges ut på DVD.
- Lasermannen ges ut på italienska, tio år efter publiceringen i Sverige, och hyllas av recensenterna som en av årets bästa – och viktigaste – samhällsböcker.
Tamas jämförs med författare som Truman Capote och Norman Mailer.
Publicerar en artikel om Sverigedemokraten Björn Söders påstående att Loreens seger i melodifestivalen inte var en seger för Sverige. Artikeln blir en av de mest lästa kulturartiklarna på aftonbladet.se någonsin, som mest laddas den ner 450 gånger – i minuten.
- Utses till gästprofessor i praktisk journalistik vid Göteborgs Universitet.
Publicerar boken En hel sekund i livet – reportage från Prag till Kairo 1989-2011.
Publicerar, tillsammans med Maria Magnusson, dokumentärfilmen Fången, om spelet och tystnaden kring den svensk-eritreanska journalisten och författaren Dawit Isaak. Filmen visas och debatteras senare i Europaparlamentet.
Jonas Hassen Khemiris pjäs, Apatiska för nybörjare, inspirerad av De apatiska har premiär på Folkteatern i Göteborg. Pjäsen får mycket goda recensioner och turnerar sedan landet runt.
- Reser på en landsomfattande turné med boken De Apatiska och talar inför tusentals åhörare från Malmö i söder till Piteå i norr.
Hamnar på fjärde plats med författarlandslaget på Europamästerskapen i Unna, värdnationen Tyskland vinner.
- Publicerar boken De apatiska som hyllas av en enig kritikerkår med epitet som ”storverk” och ”mästerverk”. DN kallar De apatiska ”efterkrigstidens viktigaste reportage” och boken toppar tidningens kritikerlista i flera veckor.
Utses av tidskriften Fokus till en av 2000-talets viktigaste personer för böckerna De apatiska och Lasermannen, som beskrivs som ”decenniets stora historia om Sverige”.
- Blir Europamästare i författarfotboll i Malmö tillsammans med författare som Peter Kihlgård, Åke Edwardsson, Andrzej Tichý, Måns Gahrton och Fredrik Ekelund.
Bosätter sig i Berlin och börjar arbeta på boken De apatiska.
- Blir en av årets Sommarpratare i Sveriges radio, tar utgångspunkt i 50-års jubiléet av upproret i Ungern och sina föräldrars flykt till Sverige.
Publicerar reportaget ”Spelet om de apatiska barnen” för SVTs Uppdrag Granskning. Programmet väcker mycket stor uppmärksamhet, med mängder av avgångskrav på de ansvariga, och belönas med Ikarospriset för årets bästa samhällsprogram.
- Utses till vice ordförande för Svenska PEN.
Lasermannen filmatiseras av regissören Mikael Marcimain med David Dencik i huvudrollen. Den tredelade TV-serien hyllas av recensenterna och vinner Kristallen för årets bästa tv-drama.
Lasermannen, med manus av Augustprisvinnaren Bengt Olsson, sätts upp som teater på Göteborgs Stadsteater av regissören Susan Taslimi.
Publicerar, tillsammans med Malcolm Dixelius, dokumentären Lasermannen som får världspremiär på Tempo dokumentärfilmsfestival. Filmen vinner Kristallen som årets bästa dokumentär och får ett hedersomnämnande på den internationella festivalen Prix Europa i Berlin.
Publicerar, tillsammans med fotografen Henrik Hjort, dokumentären En annan dag, ett nära porträtt av en thailändsk och en svensk familjs liv under året efter flodvågskatastrofen i Sydöstasien. Dokumentären väcker starka reaktioner och har sedan dess visats varje årsdag av TV4.
Den första boken i Stieg Larssons Milleniumtrilogi, Män som hatar kvinnor, publiceras och Larsson låter vid ett tillfälle huvudpersonen Lisbeth Salander läsa boken Lasermannen. Larsson och Tamas arbetade båda samtidigt, ovetandes om varandra, på en bok om Lasermannen. Tamas blev klar först. ”Det var egentligen den boken som jag helst hade velat skriva”, berättade Larsson för sin kollega, men påbörjade i stället arbetet på det som kom att bli Milleniumtrilogin.
Stieg Larsson, Män som hatar kvinnor, sidan 256
- Lämnar Kalla Fakta och börjar arbeta för SVTs nya samhällsprogram Faktum, där han bland annat gör ett mycket uppmärksammat program om Calle Jonsson, den svenske tonåring som häktats för mordförsök i Grekland.
- Gör det första längre reportaget i Sverige om ett av de svårt sjuka asylsökande barn som senare blir kända som de apatiska barnen. Reportaget publiceras i Kalla Fakta, TV4.
Lasermannen översätts till norska, den första av ett dussintal översättningar.
Engagerar sig i den så kallade Ordfrontstriden om bilden av folkmordet och massakrerna i Srebrenica och Bosnien.
- Utkommer med boken Lasermannen som vinner Guldspaden och blir en bestseller. Lasermannen har sedan dess översatts till mer än tio språk, filmatiserats och satts upp som teaterpjäs.
- Börjar arbeta på fast frilansbasis för TV4:s granskande samhällsprogram Kalla Fakta och gör uppmärksammade reportage om bland annat gömda flyktingar, utvecklingen efter Berlinmurens fall och Gammelsvenskby i Ukraina. Tamas gör även vissa nyhetsinslag, bland annat i samband med mordet på Anna Lindh och valet i Iran 2004.
- Arbetar som informatör på Internationella Röda korsets, IFRCs, regionalkontor i New Delhi, med ansvar för Sydostasien. Reser intensivt i bl a Pakistan, Sri Lanka och Nepal.
- Bor i och frilansar från New York.
- Gör flera resor till Transsylvanien, Rumänien, tillsammans med den amerikanske fotografen Joseph Rodriguez och skildrar livet för den ungerska minoriteten och romernas situation.
- Publicerar, tillsammans med fotografen Robert Blombäck, reportageboken Sverige, Sverige Fosterland.
- Publicerar tillsammans med den amerikanske fotografen Joseph Rodriguez utställningen ”Irrecuperabili – Rumäniens obotliga barnhemsbarn?” på Kulturhuset.
- Gör som förste svenska journalist, tillsammans med fotografen Robert Blombäck, ett inifrånreportage från AIKs supporterklubb Black Army, och avslöjar bl a existensen av en ny, informell sammanslutning, Firman.
Gör ett uppmärksammat reportage om ett skinnhuvud, en av de revisionister som förnekar förintelsen, som får följa med på en resa till Auschwitz.
Publicerar ett uppmärksammat reportage om Boris Fischers resa till dåvarande Jugoslavien, trots FN-bojkott, och ”returmatchen” mot Spasskyj i krigets skugga.
- Publicerar, tillsammans med journalisten Anna-Lena Lodenius, den första landsomfattande sammanställningen av rasistiskt våld i Sverige, en av Tamas samarbetspartners är Stieg Larsson, senare författare till Milleniumtrilogin.
Lyckas som en av få journalister ta sig in i Riga efter att de sovjetiska svarta baskrarna attackerat och dödat demonstranter för ett självständigt Lettland.
Besöker, som en av de första journalisterna, Mongoliet efter enpartistatens fall och gör bl a ett reportage om kazaker som jagar varg med dresserade kungsörnar.
Bevakar krigen i det forna Jugoslavien, bl a i för den då nystartade reportagetidningen Café samt för Olof Palmes Internationella Centrum.
Producerar, tillsammans med fotografen och filmaren Maud Nycander, vandringsutställningen Hiphop, det första samlade greppet om svensk hiphop-kultur. Utställningen visas först på Folkens Museum och turnerar sedan landet runt med Riksutställningar.
- Bevakar förändringsprocesserna i Central- och Östeuropa efter järnridåns fall, ofta i samarbete med fotografen Robert Blombäck.
Gör det första större reportaget och personporträttet i tidskriften Ledarskap om Göran Persson, då fortfarande relativt nybliven skolminister.
- Är på plats i Berlin några dagar efter järnridåns fall, bevakar sammetsrevolutionen i dåvarande Tjeckoslovakien och revolutionen i Rumänien. Skriver för diverse fackförbundstidskrifter samt tidningar som Arbetaren.
- Studerar tyska en månad i dåvarande Östberlin.
Börjar skriva artiklar och reportage för studenttidningarna Lundagård och Ergo, publicerar sina första frilansartiklar åt tidningar som DN och GT.
- Tillbringar ett halvår i Kina, Tibet och Hongkong.
Medverkar i Hollywoodfilmen Taipan, baserad på James Clavells bestseller, med regi av Daryl Duke. Bland skådespelarna fanns bl a Bryan Brown och Joan Chen.
- Börjar universitetsstudier i Lund, studerar statskunskap, nationalekonomi och ekonomisk historia, är aktiv i bl a Utrikespolitiska Föreningen, UPF.
- Tar studenten och påbörjar collegestudier i USA, på Upsala college, New Jersey, granne med New York. Läser political science och economics.
- Börjar gymnasiets samhällsvetenskapliga linje på Söderportskolan i Kristianstad.
- Föds i Kristianstad den 17 februari.